Vertrouwenspact
Image default
Aanbiedingen

De voor en nadelen van gordijnen en jaloezieën

Het is tijd om een punt te zetten achter het eeuwenoude inrichtingsdilemma van gordijnen of jaloezieën. Wanneer we een ons nieuwe huis inrichten of wellicht ons huis opnieuw richten zou het dilemma niet in een keer bij je opkomen, maar opeens kijken we naar de ramen en denken we: “Zou ik hier niet liever gordijnen hebben? Die zouden zeker bijdragen aan het decor”. Nu lijkt dit een kleine beslissing, nietwaar? Maar voor je kiest tussen jaloezieën en een paar prachtige gordijnen, zijn er een paar dingen om te overwegen!

Verlichting: Hoe goed verlichten ze je huis?

Laten we beginnen met de verlichting, jaloezieën kunnen het licht effectief tegenhouden. Ze veranderen een kamer in een oogwenk van warm zonnig wit in een koel schemerig geel. Evenzo zijn gordijnen geweldig om licht tegen te houden, afhankelijk van de gekozen stofsoort en eventuele verduisterende voering.  Dus hoewel gordijnen wel voor wat geschikte verlichting zorgen, gaat deze ronde toch naar jaloezieën om hun grotere mogelijkheden voor functionaliteit en de regeling van de juiste hoeveelheid lichtinval in de kamer.

Verslaan ze de hitte?

Het algemene feit is dus dat zowel gordijnen als jaloezieën de energiekosten kunnen verlagen door de temperatuur te regelen en ons te besparen van het aanzetten van een airconditioner, of zelfs een verwarming in de winter!

Verduisterende jaloezieën regelen de warmte door het licht buiten te houden. Jaloezieën zorgen ervoor dat de zon een kamer niet rechtstreeks door de deur kan opwarmen. Maar gordijnen zijn hier in het voordeel, ze kunnen een huis veel beter isoleren, door de warmte buiten te houden, terwijl ze in de winter ook de warmte binnen houden. Dus als we een warme, gezellige kamer nodig hebben die precies goed aanvoelt, zijn gordijnen onze beste keuze. Maar willen we een huiskamer die niet elke ochtend opwarmt, dan zijn jaloezieën een betaalbare oplossing. Aan de andere kant reflecteren witte jaloezieën de warmte, waardoor ze een andere optie zijn voor wie de boel net een beetje anders wil. Voor een mix van beide ga je voor plisségordijnen of vouwgordijnen, die net als jaloezieën werken maar uitstekende isolerende eigenschappen hebben. 

Budget en onderhoud

Dus laten we hier tot de kern komen, we willen allemaal dat onze huizen er magisch uitzien en aanvoelen. Gordijnen kosten meer dan gewone jaloezieën. Maar ze staan er zeker om bekend langer mee te gaan. Maar gordijnen zijn ook vatbaarder voor huisstofmijt en vlekken. Ze zijn moeilijker schoon te maken en te onderhouden. Je kunt dus maar beter klaar zijn voor af en toe een uitstapje naar de stomerij. 

Jaloezieën zijn beslist budgetvriendelijk. Ze zijn veel gemakkelijker te installeren, terwijl ze ook de kamer vrijmaken, waardoor die er ruim uitziet. Jaloezieën hebben niet dezelfde problemen met huisstofmijt als gordijnen, ze hoeven alleen regelmatig afgeveegd te worden. Jaloezieën hebben echter de neiging gemakkelijk te beschadigen als ze niet goed verzorgd worden.

Als het op budget aankomt, zijn jaloezieën de winnaars (enkele uitzonderingen daargelaten zijn niet alle gordijnen duurder dan alle jaloezieën), waardoor ze een mooie aanwinst zijn voor een huis dat alles al heeft. En wat onderhoud betreft, zijn jaloezieën beslist gemakkelijker schoon te maken.

https://www.raamdecoratie.com