Vertrouwenspact
Image default
Architectuur

Werkloosheid kan een gezin kapot maken

Ik heb lange tijd niet gewerkt. Ik probeer een nieuwe job te vinden maar alle vacatures zijn niet geschikt voor mij. De ene job is niet zo goed voor mij want het is te ver van thuis, een andere betrekking biedt geen goede werkvoorwaarden. Het resultaat is dat ik nu al enkele maanden zonder werk zit. Sedert ik mijn laatste betrekking verloren ben, heb ik al heel wat problemen gehad. Natuurlijk kan part-time afwezig zijn op je werk heel nuttig zijn, zoals ik al in mijn vorige tekst die als titel droeg “ Part-time werkloosheid kan depressie behandelen” gezegd heb. Alhoewel, mijn ervaring leert me dat een werkloze echtgenoot nooit goed genoeg is ondanks het feit dat hij zijn vrouw helpt bij het huishouden: koken, zorgen voor de kinderen en poetsen.

Een echtgenoot die niet werkt, kan zijn positie in het gezin verliezen. Dat ervaar ik heel dikwijls. Mijn echtgenote schenkt niet veel aandacht aan mijn ideeën of adviezen. Ik denk dat zij mij een beetje als een loser ziet, omdat ik geen job heb. Ze zei dat als ik geen betrekking kan vinden, ik ook het recht niet heb om haar iets op te leggen of aan te bevelen. Ze gebruikt dit argument graag en dikwijls, vooral als we aan het redetwisten zijn.

Ik denk dat dat te maken heeft met een vaak voorkomende opvatting dat de mannen financieel sterker zou moeten zijn dan vrouwen. Hij zou de voornaamste rol moeten spelen in zijn gezin. Maar ja, als je werkloos bent, dan wordt de vrouw de dictator. Zij denkt dat als ze werk heeft en geld verdient, ze dus meer rechten heeft en haar echtgenoot kan vernederen.

Ik denk dat als deze situatie blijft duren, we misschien wel zullen scheiden. Mijn moeder raadt me aan om een psycholoog te raadplegen. Soms denk ik dat ze gelijk heeft en dat het de enige mogelijkheid is. Ik hou van mijn vrouw en van mijn kinderen en wil hen zeker niet verlaten. Van tijd tot tijd denk ik dat mijn werkloosheid het loon is voor mijn zonden, maar ik weet niet wat ik wel zou hebben uitgespookt. Misschien kan een psycholoog mij helpen.

 

Mocht je net als ik wellicht een psycholoog nodig hebben? Neem eens een kijkje op www.depsycholoog.nl voor één van de vele vakkundige psychologen in Utrecht die jou hierbij zeker weten kunnen helpen.

 

Volg de link voor info : link