Vertrouwenspact
Image default
Financieel

Ruitschade en de autoverzekering

Schade aan de ruiten van je auto ontstaat al vrij snel. Een sterretje kan al in de ruit komen door een kiezelsteentje dat op de ruit afketst. Rij je daarna over een vrij hoge drempel met net iets teveel vaart? Dan is de kans groot dat je sterretje een barst wordt. Is er ingebroken? Dan heb je geluk als je er alleen afkomt met een ingeslagen ruit. Al deze schade wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben en het liefst zonder dat je er zelf iets voor hoeft te betalen. Maar wordt ruitschade wel altijd gedekt via de verzekering? We leggen het allemaal even voor je uit.

Onder welke verzekering valt ruitschade?

Heb jij een WA verzekering en wil je de ruitschade hierop verhalen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Een WA verzekering dekt namelijk geen ruitschade. De enige keer dat jouw ruitschade vergoed wordt met een WA verzekering, is wanneer jij door en ander wordt aangereden. Laten we hopen dat dit nooit nodig is.

Heb je een WA beperkt casco verzekering? Dan wordt de ruitschade waarschijnlijk wel vergoed. Let hierbij wel ontzettend op de polis die je hebt afgesloten. Er kunnen namelijk uitsluitende voorwaarden zijn op jouw ruitschade dekking. Zoals dat ruitschade alleen vergoed wordt wanneer er sprake is van inbraak. Heb je dan een sterretje door het eerder genoemde kiezelsteentje? Moet je alsnog zelf aan de kosten voldoen.

Een ALL-Risk verzekering dekt doorgaans alle soorten van ruitschade. Ook de schades die door jezelf zijn ontstaan. Teveel gereedschap ingeladen en breek je hierdoor de achterruit, op het moment dat je de klep dichtgooit? Dan wordt vrijwel altijd deze schade vergoed. Ook sterretjes en barsten vallen onder de dekking van een WA verzekering.

Wanneer wordt ruitschade nooit vergoed?

Er is wel altijd uitzonderingen op de vergoedingen voor ruitschades. Deze uitzonderingen zijn opzet en nalatigheid. Simpel gezegd betekent dit in ieder geval voor de WA plus verzekering dat de ruitschade niet vergoed wordt als het jouw schuld is. Voor de ALL-Risk verzekering betekent dit dat de ruitschade waarschijnlijk niet vergoed wordt, als de schade opzettelijk wordt aangebracht. Gooi je voor de lol een steen tegen je eigen ruit aan? Dan worden de kosten hiervoor dus niet vergoed.

Kies de juiste autoverzekering voor ruitschade

Wil je in ieder geval voor de meeste gevallen gedekt zijn tegen ruitschade? Kies dan een WA plus verzekering. In vrijwel alle gevallen zal de verzekeraar de ruitschade vergoeden. Daarbij is een WA plus verzekering ook aanzienlijk goedkoper dan een ALL-Risk verzekering. Wat je gemiddeld tientallen euro’s zal besparen per verzekeringsjaar. Een autoverzekering vergelijken is erg handig. Dit kun je o.a. doen via Independer.

Wil je toch voor de meest uitgebreide dekking gaan? Kies dan voor de ALL-Risk verzekering. Zo ben je gedekt tegen vrijwel alle soorten schades.