Vertrouwenspact
Image default
Aanbiedingen

Een inleiding tot omvormers

Elektrische omvormers zijn apparaten die gelijkstroom (DC) omzetten in wisselstroom (AC). Gelijkstroom is het soort elektriciteit dat wordt gemaakt door batterijen, zonnepanelen en brandstofcellen. AC is het soort elektriciteit dat door de meeste apparaten in uw huis wordt gebruikt. Omvormers kunnen worden gebruikt om alles van stroom te voorzien, van kleine apparaten tot hele huizen.

 

Waarom een omvormer gebruiken?

In veel gevallen is het efficiënter om een omvormer te gebruiken dan om AC-stroom rechtstreeks van het net te gebruiken. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, kan de gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd met behulp van een omvormer worden omgezet in wisselstroom. Dit kan dan worden gebruikt om uw huis of bedrijf van stroom te voorzien, of het kan worden opgeslagen in een batterij voor later gebruik.

 

Hoe werken omvormers?

Omvormers werken door de gelijkstroom van een stroombron zoals een batterij of een zonnepaneel om te zetten in wisselstroom. Deze omzetting gebeurt met behulp van halfgeleiderschakelaars zoals diodes en transistors om de gelijkstroom zeer snel aan en uit te schakelen – dit produceert wisselstroom. De frequentie van dit schakelen bepaalt de frequentie van de wisselstroom die door de omvormer wordt geproduceerd.

 

Soorten omvormers

Er zijn drie hoofdtypen elektrische omvormers: sinusomvormers, blokgolfomvormers en gemodificeerde sinusomvormers. Sinusomvormers produceren wisselstroom die identiek is aan de wisselstroom die door het elektriciteitsnet wordt geproduceerd – dit type omvormer wordt doorgaans gebruikt voor gevoelige apparatuur zoals computers en televisies. Vierkante-golfomvormers produceren ook wisselstroom, maar de vorm van de golf is anders dan de door het elektriciteitsnet geproduceerde wisselstroom – deze zijn minder duur maar ook minder efficiënt dan sinusomvormers. Gemodificeerde sinusomvormers produceren een getrapte versie van een AC-sinusgolf – deze zijn nog goedkoper dan blokgolfomvormers, maar ook minder efficiënt.

 

Rebatt

Via de website van Rebatt Vind je meer informatie over dit soort omvormers. Daarnaast kun je ze daar gemakkelijk en snel bezorgen! Indien je toch nog vragen hebt over omvormers, kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van Rebatt.