Vertrouwenspact
Image default
Beauty en verzorging

Wat is hyperpigmentatie en hoe behandel je het?

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem waarbij er een ophoping van pigment optreedt in bepaalde delen van de huid. Dit leidt tot donkerder gekleurde huidgebieden, vaak in de vorm van vlekken, sproeten of vlekjes. Het kan zowel cosmetisch als medisch storend zijn en wordt vaak geassocieerd met verschillende onderliggende oorzaken en factoren. Maar wat zijn de oorzaken hiervan en welke behandelingsmethode zijn er?

Oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Zonneschade is een belangrijke factor, want de zon kan je huid beschadigen en zorgen voor meer pigment. Hormonale veranderingen tijdens bijvoorbeeld zwangerschap of door anticonceptiemiddelen kunnen ook hyperpigmentatie veroorzaken. Medicijnen en cosmetica, en ook ontstekingen van de huid, kunnen pigmentvlekken geven. Ziektes zoals auto-immuunziekten en problemen met vitamines kunnen eveneens hyperpigmentatie veroorzaken.

Kenmerken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan in verschillende vormen en gradaties voorkomen, maar er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken die typisch zijn voor dit huidprobleem. Vaak manifesteren de pigmentvlekken zich als donkergekleurde plekjes op de huid. Deze plekjes kunnen scherpe begrenzingen hebben, waardoor ze duidelijk afsteken tegen de omringende huid, of ze kunnen vager zijn en in elkaar overlopen met de omliggende huid.

De soorten behandelingen

De behandeling van hyperpigmentatie hangt af van het soort vlekken en de persoonlijke situatie van de patiënt. Een arts of huidtherapeut kan na een uitgebreide beoordeling van de huid een passende behandeling aanbevelen. Soms moet eerst de oorzaak van de pigmentvlekken worden aangepakt om herhaling te voorkomen. Mogelijke behandelingen zijn producten uit het Toskani assortiment voor thuisgebruik, lasers zoals CO2-lasers en IPL, chemische peelings om pigmentvlekken te verminderen, en cosmeceuticals thuis om professionele behandelingen aan te vullen en de huidteint te verbeteren.

Welke behandeling past bij mij?

Het is belangrijk om de juiste behandeling voor hyperpigmentatie te kiezen om je huidskleur te verbeteren. Zorg dat je professioneel advies krijgt en laat je huid goed beoordelen door een arts of huidtherapeut. Zij kunnen, afhankelijk van jouw specifieke pigmentvlekken, huidtype en eventuele oorzaken, de beste behandeling voorstellen. Samen met de specialist kun je dan een behandeling kiezen die jouw hyperpigmentatie effectief aanpakt, zodat je een egalere huid krijgt.