Vertrouwenspact
Image default
Relatie

Gebruik een stappenplan bij het scheiden om niks te vergeten

Als je gaat scheiden is dat een vermoeiende en emotionele tijd. In sommige gevallen gaat scheiden goed in samenpraak maar in sommige gevallen wordt het ook echt een zogehete vechtscheiding waarbij constant ruzie centraal staat. In beide situaties is een scheiding geen prettige situatie. Daarom is het handig om structuur in het proces aan te brengen om zo toch de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder helpen we je op weg om een stappenplan te maken voor een scheiding.

 

Bezittingen

Allereerst je bezittingen. Zorg dat je een lijst maakt van alle bezittingen die jullie samen hebben en begin met verdelen. Voor het grootste deel van de bezittingen kun je waarschijnlijk redelijk goed een verdeling maken maar er zullen altijd wat spullen zijn die gevoelig liggen voor beide partijen. In zo’n geval is het goed om een lijst te hebben van alle spullen die jullie samen hebben. Je kunt deze dan beter verdelen om uiteindelijk tot een eerlijke uitkomst te komen. Zo heb je het minste ruzie en irritaties over de verdeling van jullie eigendom.

 

Kinderen

Kinderen zijn altijd het grootste slachtoffer van een scheiding bij twee ouders. Hun ouders gaan uit elkaar en dat zet het leven van het kind op zijn kop. Dat betekent dat je voor de bestwil van je kind hele duidelijke afspraken moet maken over welke dagen het kind bij de moeder is en welke dagen het kind bij de vader is. Daarnaast is het heel belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over vakanties, maar ook over bijvoorbeeld de feestdagen en waar de kinderen dan hun tijd spenderen. Het is echt van groot belang dat de afspraken over kinderen helder gemaakt worden en op papier worden gezet in eventueel een contractvorm zodat daar later geen onduidelijkheden over ontstaan.

 

Schakel een mediator in

Loopt elke discussie over de kinderen dan toch uit op een knallende ruzie? Of levert het verdelen van de bezittingen oorlog in huis op? Dan is het misschien goed om een mediator in te schakelen. Een mediator is een bemiddelaar die de belangen van beide partijen behartigt om tot een uitkomst te komen die voor beide partijen werkbaar is. Het is belangrijk dat je een mediator kiest die bij jou in de buurt zit, dan zijn de lijntjes kort in een moeilijke emotionele tijd. Je kunt bijvoorbeeld een mediator Delft of een mediator Den Haag kiezen wanneer je in één van die plaatsen woont.