Vertrouwenspact
Image default
Eten en drinken

Voordelen van het planten van aardappelen in de herfst

1. Aardappelen krijgen een voorsprong

Aardappelen die in de herfst worden geplant, krijgen een voorsprong op het groeiseizoen. Ze blijven in de winter in de grond slapen. In het voorjaar, als de grond opwarmt, beginnen ze te groeien.

Voordat je de aardappelplantjes door de grond ziet schieten zijn ze bezig met wortelgroei. Door de aardappelknollen in de herfst te planten zullen ze wortel gaan schieten zodra de grond de juiste temperatuur heeft. Dit geeft ze minstens 2 weken voorsprong op aardappelen in de lente.

2. Planten wordt niet tegengehouden door het weer

In ons teeltgebied zone 5b is het lenteweer onvoorspelbaar. Vele malen werd onze beplanting opgehouden door hevige regenval of ja zelfs sneeuwstormen in april en mei.

Als u geen diep mulchsysteem in uw tuin gebruikt, kan hevige regen ervoor zorgen dat u een week of langer niet kunt planten totdat de grond voldoende is uitgedroogd om te werken.

Zelfs als u een diep mulchsysteem gebruikt, zoals Back to Eden of de methoden van Ruth Strout, moet het weer opklaren zodat u in de tuin kunt werken.

Door in de herfst aardappelen te planten, hoeft u zich geen zorgen te maken over het bewerken van de grond voor het planten in de lente. De lenteregens zullen helpen om uw aardappelen een goede start te geven in plaats van het planten te vertragen.

3. Eerdere aardappeloogsten

Aardappelen die in de herfst zijn geplant, beginnen beter te starten en groeien sneller dan aardappelen in de lente. Hierdoor heb je normaal gesproken ook een eerdere oogst.

Nadat uw eerste oogst aardappelen is geoogst, kunt u een nieuwe oogst van vroegrijpe aardappelen planten en 2 oogsten aardappelen in één seizoen hebben.

4. Geen plagen van insecten tijdens het planten

Oké, ik weet dat je lacht, maar ik meen het! Als het hier in de lente tijd is om aardappelen te planten, komen er zwermen zwarte vliegen en muggen naar buiten.

Ik hou er bijvoorbeeld niet van om als bloedbank gebruikt te worden terwijl ik buiten probeer te werken. Het planten van pootaardappelrassen in de herfst is zoveel leuker, geen beestjes!