Vertrouwenspact
Image default
Banen en opleidingen

Tussen twee branden: hoe je neutraal blijft als bazen ruzie maken

werk zoeken

Een goede relatie hebben met zowel je baas als zijn baas is redelijk genoeg, maar als er een conflict tussen hen oplaait, kun je jezelf in een moeilijke positie bevinden. Wat is de beste manier om met deze situatie om te gaan? Moet u de kant kiezen van de persoon die veel invloed heeft op uw werk en carrière? Hoe kunt u zo eerlijk mogelijk zijn zonder uw relatie met deze mensen in gevaar te brengen?
Wat de experts zeggen

Er is niets leuks aan het zijn tussen je baas en zijn baas. “Het is alsof je een kind bent en je ouders de hele tijd vechten”, zegt Priscilla Claman, president van het in Boston gevestigde adviesbureau Career Strategies en co-auteur van het boek van HBR over het vinden van de juiste baan. “Je voelt je alsof je tussen twee vuren zit”, legt Nancy Rothbard uit, hoogleraar management aan de Wharton School of Business van de University of Pennsylvania. De situatie is niet alleen ‘ongemakkelijk en ongemakkelijk’, het kan ook tijdrovend zijn, en je hebt de neiging om met verschillende mensen samen te zijn en je wilt hun negatieve reacties niet uitlokken, zegt Rothbard. Hieronder staan ​​drie situaties waarin u zich zou kunnen bevinden, evenals ideeën voor hoe u kunt reageren op kantoorgevechten zoals deze.
Situatie één: de baas van je baas vraagt ​​je iets te doen zonder het eerst met hem te bespreken

“Als de baas van je baas wil dat je een project op je neemt, moet hij met je baas praten, en daarna moet hij contact met je opnemen. Dit zijn de regels, maar ze worden niet altijd gevolgd ”, legt Claman uit.

Als u zich in een dergelijke situatie bevindt, geef dan uw mening, adviseert Rothbard. Wees eerlijk en openhartig: “Ik zal in het bijzijn van mijn baas in een erg ongemakkelijke positie zijn. Wat is volgens jou de beste manier om verder te gaan? ” Afhankelijk van de mate waarin je baas een relatie met je baas heeft, kun je hem ook vragen ‘het probleem op te lossen’, waardoor je je vrijer voelt om aan projecten te werken. Hij kan mogelijk misbruik maken van de officiële functie en iemand zoeken om u te helpen of een andere werknemer toewijzen om een ​​bepaalde taak uit te voeren om de werklast gelijkmatig te verdelen.
Situatie twee: een van de bazen deelt informatie met u die de ander niet kent

“Als je baas je iets persoonlijks vertelt, bijvoorbeeld dat ze zwanger is maar nog niet klaar is om het anderen te vertellen, of dat ze van plan is over een maand te stoppen, is het beter om die informatie privé te houden.” “, Adviseert Claman. Maar als de baas van je baas je iets vertelt dat je baas moet weten, of omgekeerd – het is bijvoorbeeld informatie die van invloed is op het bedrijf – wordt de situatie meteen ingewikkeld. Als je deze informatie doorgeeft aan je baas of zijn baas, zal het duidelijk zijn dat de informatie van jou is ontvangen. “In situaties waarin u vindt dat het nieuws aan meer mensen moet worden aangekondigd, concentreer u dan op aandachtig luisteren en het stellen van vragen, en neem de tijd om een ​​definitieve mening te vormen”, adviseert Rothbard. Help uw bazen na te denken over het besluitvormingsproces en vraag hen: “Denk je dat alle anderen deze informatie nodig hebben? Is er geen risico om ze er niet over te vertellen? “

Situatie drie: je baas en zijn baas zitten in een impasse

Als je intiem bent met beiden en ‘hun interesses goed kent’, ‘heb je een unieke kans om ze met elkaar te verzoenen’, zegt Rothbard. Claman raadt aan om met hen en andere collega’s te overleggen om tot een consensus te komen. Ze stelt voor te proberen te zeggen: ‘Ik denk dat er meningsverschillen tussen ons zijn. Kunnen we elkaar ontmoeten – of misschien breng ik Lucy en Eduardo mee – om prioriteiten te bepalen? ‘ De deelname van andere mensen aan het gesprek vergroot de omvang van het probleem en verzwakt eventuele vijandigheid in de relatie, zei de expert.
Het maakt niet uit in welke situatie u zich bevindt …
Probeer met niemand partij te kiezen

Volgens Claman is het niet meer dan normaal om in een situatie waarin je met twee heel verschillende persoonlijkheden te maken hebt, de voorkeur te geven aan een van hen. Misschien heb je langer met je baas gewerkt of sta je gewoon dichter bij zijn baas. Een te nauwe relatie met een van hen kan echter gevaarlijk zijn. “Je moet heel voorzichtig zijn aan welke kant je staat”, merkt Claman op. Rothbard is het daarmee eens: “Probeer neutraal te blijven.” En als het conflict tussen hen duidelijk wordt, praat er dan niet te veel over. Onthoud dat te veel betrokken zijn bij hun strijd een negatieve invloed kan hebben op uw carrière. Beschouw in plaats daarvan uzelf als los van het conflict, maar betrokken bij het werk.
Als u een keuze moet maken, neem deze dan zorgvuldig op.

Als je gedwongen wordt partij te kiezen, moet je meestal prioriteit geven aan je relatie met je baas, zei Rothbard. Uiteindelijk heeft deze relatie “invloed op uw financiële positie: loonsverhogingen, loopbaanontwikkeling en functieverantwoordelijkheden.” Claman is het daarmee eens: “Je mag nooit je baas vervangen.” Als je ervoor kiest om de baas te kiezen, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. “Zorg ervoor dat de baas van je baas een andere plek voor je heeft. Je hebt een terugval nodig ”, legt Rothbard uit.

Onthoud de grenzen

Verstrikt raken in kantoorintriges is vermoeiend en emotioneel moeilijk. Probeer uw gezonde verstand te behouden en blijf bij hen vandaan. Word niet extreem kwetsbaar in relaties met collega’s en laat u niet verstrikt raken in intriges, adviseren experts. Claman herinnert zich: “Het is een werkrelatie; deze mensen zijn niet uw familie of goede vrienden. U moet een duidelijk onderscheid maken tussen hen en uw persoonlijke leven. “
Principes voor onthouden

Vragen stellen. Dit punt is vooral belangrijk als een van de bazen gevoelige informatie over werk met u wil delen die de ander nodig heeft.
Ontmoet uw beide bazen tegelijkertijd. Maak een afspraak met je andere collega’s om tot een consensus te komen.
Probeer niet te veel betrokken te raken bij kantoorintriges. Kies geen kant van je baas of zijn baas.
Wees niet lui. Als een van je bazen je in een ongemakkelijke positie plaatst, vertel het hem dan.
Het is niet nodig om uw relatie met uw directe baas te bederven. Uw relatie met het management moet prioriteit krijgen.
Onthoud dat deze mensen collega’s zijn. Concentreer u op uw werk, niet op hun conflict.

Voorbeeld één: de implicaties van het geheimhouden van een baas

In het begin van zijn carrière werkte Josh voor een klein PR-bureau in New York. Van eerder werk kende Josh een van de oprichters van het bedrijf, David. Hij had niet dezelfde lange relatiehistorie met zijn directe chef, Bill, die rapporteerde aan Dave (alle namen zijn veranderd).

“Er was geen strikte hiërarchie binnen het bureau, dus Dave en Bill en ik hadden een geweldige relatie voor collega’s”, zegt Josh. Op een dag woonde Josh een vergadering bij met Dave’s potentiële klant. Tijdens de vergadering merkte Josh dat Dave veel lagere cijfers gaf dan de tarieven die aan andere klanten werden geboden. Hij was alert. ‘Ik dacht dat we misschien problemen hadden, dus na de vergadering sprak ik met Dave over mijn zorgen. Ik stelde prangende vragen omdat ik wilde dat hij de situatie en de context begreep ”, zegt hij.

Josh ontdekte dat de rest van de managers – inclusief Bill – zich niet bewust waren van het prijsverschil. “Dave geloofde dat, aangezien we een privébedrijf zijn, hij het volste recht heeft om dit te doen. Maar tegelijkertijd liet Dave doorschemeren dat hij niet wilde dat ik dit aan mijn manager vertelde ”, herinnert hij zich.

Josh had tegenstrijdige gevoelens. Hij wilde Dave’s vertrouwen niet verliezen, maar hij maakte zich zorgen over de stand van zaken. ‘Ik besloot eerlijk en eerlijk te zijn. Ik ging naar Bill en vertelde hem over deze situatie. Ik zei dat ik geïnteresseerd was in het succes van het bedrijf op de lange termijn en besloot dat we met ons drieën moesten praten ”, zegt Josh.

Kort daarna bespraken Josh, Bill en Dave hoe ze de klanttarieven het beste konden bepalen. Na langdurige onderhandelingen kwamen ze tot een consensus.

“Later spraken zowel Bill als Dave hun dank uit voor hoe ik met de situatie omging. Ze realiseerden zich dat ik mijn spel niet speelde. Ik denk dat ze allebei beseften dat ik een gewetensvolle makelaar was. ‘

Voorbeeld twee: probeer niet de kant van iemand te kiezen als u kunt helpen

Alison is een kleine universiteitshoogleraar financiën, maar eerder in haar carrière als managementconsultant moest ze kiezen tussen haar baas en zijn baas (alle namen zijn veranderd).

Tegen die tijd werkte Alison al twaalf jaar bij het bedrijf en kende ze de meeste leidinggevenden, waaronder haar baas, Harry, die aan het hoofd stond van de Amerikaanse zakelijke afdeling van het bedrijf. “Harry was mijn eerste baas toen ik bij het bedrijf kwam als analist. Sindsdien zijn we allebei opgeschoven op de carrièreladder: hij naar een partner en ik naar een middenmanager. Maar toen werd ik overgeplaatst naar het bijkantoor in Londen en daarna weer terug naar het kantoor in New York ”, zegt Alison.

Toen Alison terugkeerde naar de Verenigde Staten, had ze een nieuwe baas, Charlie, die rechtstreeks aan Harry rapporteerde. ‘Charlie is net bij het bedrijf gekomen. Hij kende niemand, en natuurlijk hadden we niet het soort begrip dat Harry en ik in de afgelopen tien jaar hadden gevormd, ”merkt Alison op.

Vanwege haar vriendschap met Harry ontdekte Alison vaak voorkennis waarvan Charlie niet op de hoogte was. Harry heeft bijvoorbeeld ooit geheime informatie met haar gedeeld over het individuele werk van het team, zonder een andere senior manager hiervan op de hoogte te stellen. “Ik schaamde me om dit te weten”, merkt Alison op.

Ze wilde Harry’s vertrouwen echter niet verliezen en hield de informatie geheim. ‘Als er iets gebeurt, was ik van plan te doen alsof ik niets wist, om niet in het epicentrum van het conflict te zijn. Ik heb me ten doel gesteld dit onderwerp niet te bespreken. Ik dacht dat de situatie vanzelf zou oplossen als ik erin slaagde er vanaf te blijven. En zo gebeurde het, ”zegt Alison.

Ze gelooft dat de sleutel tot het behouden van haar werkrelatie het principe was van “eerlijk en respectvol zijn tegenover Charlie, terwijl de vriendschap met Harry behouden blijft”. ‘Ik wist niet of Charlie de baan bij het bedrijf aankon. Maar ik wist dat Harry al heel lang in deze branche zat. Bovendien ben ik hem trouw omdat hij al zoveel jaren voor me zorgt. Ik begreep dat als ik partij moest kiezen, ik voor hem zou kiezen ”, geeft ze toe.

 

https://www.vindazo.be