Vertrouwenspact
Image default
Onderwijs

Wat kun je allemaal met een digibord?

Lesgeven op een krijtbord is al lang niet meer van deze tijd. Zo goed als alle scholen en klaslokalen zijn voorzien van een digibord. Toch zijn er nog veel vragen wat je allemaal kunt met een digibord in het onderwijs. Ondertussen is er, met de juiste software, veel mogelijk. Laat je goed informeren of lees je goed in om het maximale uit jouw lessen te halen met behulp van een digibord. 

Digibord of schoolbord?

Ondanks dat ze er verschillend uitzien en de functionaliteiten verschillend zijn, is een digibord in principe een klassiek schoolbord. Zo kun je net als op een klassiek schoolbord schrijven. Met een digibord is veel meer mogelijk. Het lesgeven met een digibord zorgt dat je als leerkracht op verschillende manieren de lesstof aan kunt bieden. Je projecteert op het scherm wat je ook op je computerscherm kunt zien. Denk hierbij aan het delen van filmpjes of geluidsfragmenten als aanvulling op de stof die je uitlegt of op wat ze hebben gelezen. Dit sluit daarnaast beter aan bij de belevingswereld van kinderen. Dit omdat je een totaalpakket aan kunt bieden wat aansluit bij de verschillende leerbehoeften van kinderen. Ook de betrokkenheid en het algemene enthousiasme bij kinderen stijgt hierdoor.

Verrijk je lessen

De mogelijkheden van een digibord zijn met name uiteenlopend wanneer het gaat om het verrijken van de lesstof. Zo kun je lessen meer interactief maken door gebruik te maken van multimedia, gezamenlijke oefeningen of door de les af te sluiten met een quiz. Om alles uit je digibord te halen is het te adviseren om te werken met een softwarepakket. Het kan zijn dat de onderwijsinstelling hier al in heeft geïnvesteerd. Er zijn verschillende partijen die software aanbieden die voor de docent makkelijk in gebruik is en interactief is voor de leerlingen. 

 

Maar wist je dat je hiermee ook lesstof per leerling kunt aanbieden. Er zijn verschillende differentiatieniveaus in de klas, waardoor het voor een leerkracht uitdagend kan zijn om passend onderwijs aan te bieden voor heel de groep. Zeker wanneer je een combinatieklas hebt of in het algemeen waarbij de omvang van de klassen steeds groter wordt. Je kunt per leerling tools en trainers klaarzetten. Zo kun je gepersonaliseerd stof aanbieden. Ook kun je snelle leerlingen makkelijk aan het werk zetten, zodat je de tijd en aandacht kunt geven aan leerlingen die dat nodig hebben.

Eindeloze mogelijkheden

Een digibord maakt het mogelijk om je als leerkracht volledig creatief uit te leven. Je kunt het bijna niet bedenken, of je kunt het met een digibord. Om een aantal voorbeelden te noemen:

  • Je hebt direct toegang tot het internet.

  • Je kunt makkelijk en snel bladeren door bestanden.

  • Op het scherm kan jij of een leerling aantekeningen maken. Deze kun je vervolgens digitaal bewaren.

  • Interactief presenteren of brainstormen.

  • Digiborden zijn voorzien van alle gangbare analoge/digitale PC en video aansluitingen.

  • En veel leerkrachten zijn misschien het meest blij met het feit dat er geen beamer meer nodig is. Ook zijn er varianten beschikbaar die je kunt rijden.

 

Al met al sluit een digibord in het onderwijs goed aan bij Het Nieuwe Werken. Per softwarepakket en per aanbieder verschillen de mogelijkheden. Ga met name na wat de wensen en behoeften zijn om de leerkrachten te ontzorgen en leerlingen te voorzien van passend onderwijs. 

https://ctouch.eu/nl/digiborden