Ben je een sociaal persoontje die het leuk vindt om met mensen om te gaan en ben je iemand die zich goed in de situaties van anderen in kan leven? Dan zou een baan als verzorgende IG waarschijnlijk best goed bij je kunnen passen. Als je dit beroep uitoefent sta je namelijk de volledige werkdag in contact met cliënten die voor korte of lange tijd hulpbehoevend zijn. Je sociale vaardigheden komen ook goed van pas in het team waarin je werkt. Weliswaar voer je een groot deel van de werkzaamheden zelfstandig uit, maar tussentijds onderhoud je wel continue contact met onder meer je andere teamleden, medici en familieleden van de cliënt. Aangezien veel van je hulpbehoevende cliënten een tamelijk eenzaam bestaan leiden, ben jij letterlijk hun dagelijkse zonnetje in huis en vinden ze het fijn om een praatje met je te maken.
Opleiding verzorgende IG Niet iedereen kan overigens zomaar verzorgende IG worden. Daar zul je eerst de bijbehorende MBO-opleiding met goed gevolg voor moeten afronden. Tijdens deze opleiding leer je onder meer hoe je in bepaalde zorgsituaties concreet moet handelen. Daarnaast worden je enkele verpleegtechnische handelingen bijgebracht, zodat je bijvoorbeeld ook een katheter bij een cliënt in kunt brengen.
Heb je je diploma voor dit beroep in je zak, dan kun je bij verschillende zorgorganisaties aan de slag. Denk in dat geval onder meer aan de thuiszorg, de kraamzorg, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. In al deze sectoren kun je jezelf via aanvullende scholing ook verder gaan specialiseren, zodat je hogere posities in zorgorganisaties kunt gaan bekleden, met daarbij uiteraard ook een hoger salaris.
Hogere vergoeding voor onregelmatige werktijdenWerken in de zorgsector betekent in veel gevallen wel dat er sprake is van onregelmatige werktijden. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat je in de avonden, nachten en weekenden ingeroosterd wordt. Tegenover dit soort uitzonderlijke werktijden staat dan wel weer een onregelmatigheidstoeslag van 40 procent bovenop je reguliere uurloon, zodat werken op wisselende tijdstippen in financieel opzicht extra aantrekkelijk wordt. Lees hier meer over ervaringen in de zorg.
|