Vertrouwenspact
Image default
Gezondheid

Hoogsensitiviteit in je omgeving herkennen

Een groot deel van de mensen die in Nederland wonen zal zichzelf herkennen in de kenmerken van hoogsensitiviteit. Echter, ondanks dat er zoveel mensen zijn die zichzelf beschouwen als een hoogsensitief persoon, roept het begrip hoogsensitiviteit bij veel mensen toch ook nog vragen op. Er zijn in Nederland nog veel mensen die niet goed weten wat hoogsensitiviteit en de daarbij behorende coaching hoogsensitiviteit precies zijn. Die mensen die deze dingen nog niet goed weten zijn hier aan het juiste adres. Hier lees je namelijk mee over wat hoogsensitiviteit is en hoe je het in jouw omgeving zou kunnen herkennen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Voordat je straks mee kunt lezen over hoe je hoogsensitiviteit bij iemand uit jouw omgeving kunt herkennen, is het nu eerst van belang om meer te lezen over wat het begrip hoogsensitiviteit eigenlijk überhaupt inhoudt. In tegenstelling tot wat je misschien in eerste instantie zou denken is hoogsensitiviteit geen aandoening of stoornis. In plaats daarvan wordt het namelijk beschouwd als simpelweg een kenmerk van iemands persoonlijkheid. Er zijn allerlei verschillende symptomen waar een hoogsensitief persoon zichzelf in zou kunnen herkennen. Het is geen vereiste om jezelf in alle kenmerken te herkennen voor je jezelf als hoogsensitief persoon beschouwen kunt.

Hoe kun je hoogsensitiviteit herkennen?

Zoals gezegd zijn er veel verschillende kenmerken waar een persoon met hoogsensitiviteit zich in kan herkennen. Er zijn soms grote onderlinge verschillen in mensen met hoogsensitiviteit. De ene persoon herkent zich sterk in het ene kenmerk, terwijl voor een ander persoon misschien wel een heel ander kenmerk een grote rol speelt. Daarom is het lastig om 1 richtlijn te geven over hoe je een hoogsensitief persoon herkent. Echter, er zijn een paar kenmerken die vaak voorkomen. Bijvoorbeeld gevoeligheid voor prikkels en een beter vermogen om andere mensen aan te voelen.

Is er een behandeling?

Je vraagt je nu misschien af of het voor mensen met hoogsensitiviteit mogelijk is om in behandeling te gaan en daarmee van hun klachten af te komen. Het antwoord op die gedachte is nee. Hoogsensitiviteit hoort bij iemands persoonlijkheid en zal niet zomaar weggaan. Echter, een hsp coach Utrecht zal een persoon met hoogsensitiviteit kunnen helpen. Samen met de coach kan de persoon met hoogsensitiviteit bijvoorbeeld ontdekken welke kenmerken voor hem of haar het meeste op de voorgrond staan. De coach kan handvatten geven in hoe de hoogsensitieve persoon het beste met de hoogsensitiviteit kan omgaan in het dagelijks leven.

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/